Anlaşmalı Boşanma
Anlaşmalı boşanma süreci, eşlerin her ikisinin de boşanma yönünde irade sergilemesi sonucunda, açılacak olan boşanma davası türünün anlaşmalı olması ve medeni kanunun hükmettiği anlaşmalı boşanma şartlarının yerine getirmesi ile başlar. Burada her iki eşin de boşanmak istemesi tek başına anlaşmalı boşanma için yeterli olmamaktadır. İki eşinde boşanmak istemesinin yanı sıra mutlaka “anlaşmalı boşanma şartları” yerine getirilmelidir. Bu makalemizde “Anlaşmalı Boşanma Süreci Nasıl İşler?” diye merak eden birey için süreci hakkında bilgi vereceğiz.
Anlaşmalı Boşanma Süreci Nasıl İşler?
Medeni Kanun’da yer alan anlaşmalı boşanma şartları yerine getirilmediği noktada eşler ancak çekişmeli olarak boşanabilirler. Bu yüzden eşlerin anlaşmalı boşanmak istemeleri durumunda öncelikle anlaşmalı boşanmanın şartlarını yerine getirmeleri gerekir. Anlaşmalı boşanma süreci nasıl İşler diye merak eden bireyler ilk olarak en az 1 yıl evli kalmış olmalıdırlar. Evlilik bir yıldan uzun olduğundan anlaşmalı boşanma davası açmak mümkündür. Fakat evliliğin bir yılını doldurmadığı birlikteliklerde eşler anlaşmalı boşanma yoluna gidemezler.
Anlaşmalı boşanma süreci nasıl İşler diye merak eden kişilerin ikinci olarak yerine getirmeleri gereken husus, boşanmanın maddi ve manevi tük sonuçlarında uzlaştıklarını eşleri ile yapılacak olan bir boşanma protokolü içerisinde beyan etmektir. Anlaşmalı boşanma protokolü olarak adlandırılan bu sözleşmede taraflar mal paylaşımı nafaka, velayet, tazminat gibi bir çok konuda anlaşmakla birlikte bu anlaşmanın detaylarını da boşanma protokolü içerisinde beyan etmelidirler. Örneğin eşlerin anlaşmalı boşanma süreci içerisinde çocuğun velayeti konusunda uzlaşmış olmalarının yanı sıra boşanma gerçekleştirildikten sonra velayeti almayan bireyin çocukla kişisel ilişkisinin tesisi nasıl olacak konusuna da açıklık getirmeleri gerekir. Bu ve bunun gibi bir çok ayrıntı boşanma protokolü içerisinde yer almalıdır.
Bilinmesi gerekir ki boşanma protokolü açılacak olan davanın omurgasını oluşturur. O yüzden anlaşmalı boşanma süreci nasıl işler diyen kişilerin bu noktada uzman bir anlaşmalı boşanma avukatı tarafından destek almaları önerilir. Anlaşmalı boşanma avukatı, müvekkilinin ihtiyacı olan anlaşmalı boşanma protokolünün hukuka uygun şekilde hazırlanmasını sağlayarak taraflara sorunsuz bir boşanmanın kapılarını açar.