Çekişmeli Boşanma
Çekişmeli Boşanma
Çekişmeli boşanma, anlaşmalı boşanma davasından farklı yargılama usullerini gerektiren, davacının öne sürdüğü boşanma nedeninin ispatı ile boşanmanın gerçekleşeceği ve neticesinde, ortaya konulacak argümanlar ile nafaka velayet tazminat gibi hususların netleştirileceği boşanma davası türüdür.
Eşlerden Birisi Boşanmak istemezse?
Eşlerden birisinin boşanmak istememesi durumunda boşanmak isteyen çekişmeli olarak boşanma davası açarak öne süreceği hukuki sebebi ispat edip yasal olarak evliliğini sonlandırabilir. Burada yine anlaşmalı boşanmalardan farklı olarak, taraflardan birisinin boşanmak istemesi diğer eşin boşanmak istememesi söz konusu olacağından ortaya boşanmayı gerektiren bir neden sürülmesi gerekir. Medeni Kanun evlilik içerisinde hangi tutum ve davranışların boşanmaya sebep olarak gösterilebileceğini özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebepleri şeklinde belirtmiştir.
Eşlerden birisi boşanmak istemezse ne olur diye merak eden kişiler, söz konusu boşanma nedenlerinden birisine veya daha fazlasına sahip olması durumunda çekişmeli boşanma davası açarak evliliğini noktalayabilir.
Tek Taraflı Boşanma Davası
Boşanmak için mahkemeye başvuru yapılması ve bu hususta dava açılması gerekir. O yüzden boşanmak isteyen kişiler gerek anlaşmalı gerekse de çekişmeli boşanma olsun mutlaka süreci dava yolu ile sonuçlandırmak durumundadırlar. Çekişmeli boşanmalarda tek taraflı boşanma davası açılır. Yani davacı öne süreceği boşanma sebebi veya sebeplerini içeren bir dilekçeyle yetkili Aile Mahkemesine başvuru yapmalıdır.
Boşanma davalarında görevli mahkemeler Aile Mahkemesi olup Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde davalar Asliye Hukuk Mahkemesinde görülür.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer
Boşanma davalarında süreyi belirleyen temel hususlar vardır. Davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğu, bu dava için öne sürülecek boşanma sebebi, boşanma sebebinin ispatı… gibi hususlar davanın seyrini belirleyen ana etkenlerdir.
Boşanma davaları yıllarca sürebilen bir dava türüdür. Davanın ne zaman sonuçlanacağı, davacının öne süreceği sebepleri ispatı ile mümkün olmaktadır. Aksi durumda davacının ispat yükümlülüğünü yerine getirememesi boşanma davasının reddine sebep olacaktır.
Boşanma davasının reddi gibi bir durumda ise, davacı aynı nedenle 3 yıl boşanma davası açamamaktadır.