Velayet
Ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velayeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velayet ana ve babadan alınamaz. Hakim vasi atanmasına gerek görmedikçe, kısıtlanan ergin çocuklar da ana ve babanın velayeti altında kalırlar. Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velayeti birlikte kullanırlar.
Ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hali gerçekleşmişse hakim, velayeti eşlerden birine verebilir. Velayet, ana ve babadan birinin ölümü halinde sağ kalana, boşanmada ise çocuk kendisine bırakılan tarafa aittir. Velayete sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi, velayetin kaldırılmasını gerektirmez.
Ancak, çocuğun menfaati gerektirdiğinde velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velayet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir. Velayet davalarında sosyal aile uzmanı tarafından çocuk dinlenilerek çocuğunda görüş ve istekleri belirlenir ve bir rapor halinde mahkemeye sunulur.
Velayet Davası Süresi
Velayet davası açıldığında taraflara dava dilekçesi ve sunulursa cevap dilekçesi tebliğ edilir. Sonrasında duruşma günü verilir. İlk duruşma ön inceleme aşamasıdır.
Bu aşamada hakim uyuşmazlığı tespit eder ve tarafları sulhe teşvik eder taraflar sulh olmazsa bu takdirde taraflara delil ve tanıklarını bildirmesi için iki hafta süre verir.Taraflar verilen sürede delillerini ve tanıklarını bildirirler.