Kıdem, İhbar Tazminatı
Kıdem Tazminatı Nedir?
İş sözleşmesinin sona ermesinin hukuki sonuçlarından biri de kıdem tazminatı konusudur. Kıdem tazminatı; iş sözleşmesi en az bir yıl süren işçinin kanunda yazılı nedenlerle iş sözleşmesi sona ererse işveren tarafından ödenmesi gereken bedelidir. İşçi işe başladığı tarihten itibaren çalışmış olduğu her yıl için otuz günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı alacağına hak kazanır. Bir yıldan arta kalan sürelerde aynı oranda hesap yapılarak kıdem tazminatı alacağı ödenir.
Kıdem Tazminatı Şartları Nelerdir
Kıdem tazminatı hakkı kazanılabilmesi için öncelikle işçinin çalıştığı iş yerinde en az bir yıl boyunca çalışmış olması şarttır. Burada bir iş sözleşmesi bulunması zorunlu değildir. İşçi en az bir yıl süre ile çalışmış olduğunu her türlü delille ispat edebilir. Bir yıldan az süre ile çalışmış olan işçiler hiçbir suretle kıdem tazminatına hak kazanmaz.
İş sözleşmesi işveren tarafından sağlık nedeniyle, zorlayıcı nedenlerle veya işçinin tutuklanması nedeniyle haklı nedenlerle feshedilmesi halinde işçi bir yıllık kıdem süresini doldurmuşsa işçi kıdem tazminatı hakkı kazanır.
Belirli süreli iş sözleşmesi düzenlenmiş ve sürenin sonunda iş sözleşmesi sona ermişse işveren tarafından yapılan bir fesih söz konusu olmaz ve kıdem tazminatı hakkı doğmaz.
Kıdem Tazminatı Davası Nasıl Açılır?
Kıdem tazminatı davası İş Mahkemeleri nezdinde açılabilir. Dava dilekçesine içinin sigorta giriş- çıkış kayıtları, varsa iş sözleşmesi, talep sonucu eklenmek suretiyle dava açılabilir.
İşçi elinde sigorta kayıtları olmasa da dava açılabilir. Zira mahkeme davalı işverenden Sosyal Sigortalar Kurumundan bu belgeleri ister. İşçi alacaklarında alacağın net olarak bedeli dava dilekçesine yazılma zorunluluğu yoktur. Dava kısmı dava olarak açılır ve bilirkişi raporu geldikten sonra dava ıslah edilerek bir kereye mahsus olmak üzere talep miktarı artırılabilir.