Mirastan Feragat
Miras bırakan çeşitli nedenlerle sağ iken kendi malı üzerinde değişik tasarruflarda bulunabilmektedir. Miras bırakan, ölümünden sonra mirasçıları arasında herhangi bir anlaşmazlık olmasını engellemek, bazen çeşitli sebeplerle kazandığı mala daha fazla katkısının olduğunu düşündüğü bir çocuğuna fazla hak vermek, mallarının aile dışına çıkmasını engellemek nedenleriyle çeşitli işlemler yapmaktadırlar. Bu işlemlerin bir kısmı dolaylı satışlarla gerçekleşmekte, gerçekte bağış amacı güden devirler satış gibi gösterilmekte ve çeşitli muvazaalı, danışıklı yollara başvurulmaktadır. Bu durumlarda mirasçılar arasında dava konusu yapılmakta; bu durum, mal paylaşımından daha çok sorunlara yol açmaktadır.
Medeni Kanunun 528. Maddesine göre, “Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabilir. Feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybeder.” ibaresi geçmektedir.
Yasaya göre miras bırakanın sağlığında mirasçılardan biri veya birkaçı ile mirastan feragat sözleşmesi yapılabilir. Bu feragat karşılıklı olabileceği gibi, karşılıksız da olabilir. Yani mirasçılardan biri hiçbir bedel almadan da mirasçılık haklarından feragat edebilir. Miras bırakan ile bu tip bir feragat sözleşmesi yapılması durumunda, bu sözleşmenin tarafı olan mirasçı; miras bırakanın ölümü ile herhangi bir hak talep edemez. Kalan miras o yokmuş gibi diğer mirasçılar arasında yasal oranlar çerçevesinde paylaştırılır.