Kartel Faizi Davaları
Kartel Faizi Ne Demektir
Bankaların bir araya gelmesi ve birlikte hareket etmesi suretiyle piyasada belirleyici bir mekanizmayı hayata geçirip, bunun vermiş olduğu güçle birlikte faiz oranlarını kendilerine göre belirlemesi, bunun sonucunda da tüketicilere piyasa şartlarından daha yüksek oranlarda faizle kredi tahsis etmesi, kredi kartı borcuna faiz uygulaması ya da kredili mevduat hesabından yüksek oranda aldığı faizdir.
Hangi Bankalar Kartel Faizi Uyguladı
Kartel faizi uygulayan 12 banka; Vakıfbank, Garanti Bankası, ING Bank, Halk Bankası, Akbank, İş Bankası , QNB Finansbank, HSBC Bank, Denizbank , Türk Ekonomi Bankası (TEB), Yapı Kredi Bankası ve T.C. Ziraat Bankası ‘dır.
Kimler Kartel Faizi Davası Açabilir
Bu noktada kartel faizinin uygulandığı dönemde; kredi kartı kullanan, kredili mevduat hesabı kullanan ya da kredi çeken herkes bu konunun muhatabı olmuş durumda. Düşük miktarlı kredilerde belki çok bir zarar olmayabilir ancak yüksek miktardaki kredilerde ortaya ciddi rakamlar çıkabiliyor.
Kartel Faizi Uygulaması Hangi Zaman Aralığı için Geçerlidir
21 Ağustos 2007 ile 22 Eylül 2011 tarihleri arasında saydığımız 12 banka tarafından tüketicilere kartel faizi uygulanmıştır. Bu tarihler arasında kredi çeken, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı kullanan ya da bir şekilde bankaya faiz ödemesi yapan ve zarar gören herkes dava açabilecektir.
Kartel Faizi Davası Hangi Mahkemeye Açılır
Bu konuda daha önceden bir belirsizlik var iken; Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından kesin bir karar verilerek, kartel faizi davalarında yetkili mahkemeler Tüketici Mahkemesi olarak belirlenmiştir.